Debate

Concursurile de debate pe teme financiare non-bancare pentru liceeni au devenit o parte importantă a educației financiare. Competițiile se desfășoară cu susținerea Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR). Cei ce învață și participă la competiții de debate apreciază această activitate ca fiind una  dintre cele mai performate forme de educație. Debate-ul este un alt mod de educație, comparativ cu ceea ce se face în școală, având în vedere modul de asimilare și transmitere a informațiilor. Informațiile dezbătute în cadrul unei competiții sunt foarte largi și sunt privite și analizate din toate unghiurile. Dezbaterile (debate) pun accent pe gândirea critică, comunicarea eficientă, informarea independentă și lucrul în echipă. Dezbaterile formează abilități utile în școală, la locul de muncă, în viața socială și profesională. Odată ce tinerii au învățat să dezbată, sunt mai abili în a examina critic discursurile publice și pot emite judecăți informate cu privire la problemele cu care societatea se confruntă.

Dezbaterile presupun confruntarea a 2 echipe formate din câte 3 vorbitori. Fiecare echipă argumentează pro sau contra unei teme date. Fiecare echipă are în total 4 discursuri în care să își susțină argumentele pro sau contra moțiunii. La finalul rundei, arbitrul (o persoană cu multă experiență în dezbateri) decide ce echipă a câștigat meciul, având în vedere modul de argumentare.

În martie 2018, primele competiții de debate au avut loc la București. Echipele care s-au confruntat au reprezentat Colegiul Național Mihai Viteazu, Colegiul Național Cantemir Vodă, Colegiul Tehnic MIhai Bravu, Colegiul Național Spiru Haret, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Colegiul Național George Coșbuc, Colegiul Național Sfântul Sava, Colegiul Național Jean Monnet.

Competițiile au continuat apoi în februarie-martie 2019 la Oradea și Timișoara. La Oradea, au dezbătut 2 echipe ale Colegiului Național Emanuil Gojdu. La Timișoara, prima echipă a reprezentat Colegiul Național C. D. Loga iar cea de a doua a fost o echipă mixtă formată din elevi de la Liceul Teoretic William Shakespeare, Liceul Teoretic Grigore Moisil și Colegiul Național Bănățean Timișoara.

În octombrie 2018, debate-ul între tineri a continuat la București, Iași și Oradea (reprezentate de 2 echipe ale Colegiului Național Emanuil Gojdu).

În București, în luna martie 2019 dezbaterea s-a organizat între liceele capitalei (Colegiul Național Mihai Viteazul vs Colegiul Național Cantemir Vodă, Colegiul Național Spiru Haret vs Colegiul Național Mihai Bravu, Colegiul Național George Coșbuc vs Colegiul Național Grigore Moisil, Colegiul Național Tudor Vianu vs Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu). Semifinalele au fost disputate de Colegiul Național Tudor Vianu vs Colegiul Național Mihai Viteazul și Colegiul Național Grigore Moisil vs Colegiul Național Spiru Haret. Finala a avut loc în aula Școlii Superioare Comerciale Nicolae Kretzulescu, între echipele reprezentând Colegiul Național Moisil și Colegiul Național Mihai Viteazul.