Pensia privată reprezintă suma plătită periodic participantului sau beneficiarului, în mod suplimentar și distinct faţă de cea furnizată de sistemul public. Pensia privată efectivă va depinde de banii acumulaţi în conturile individuale din sistemul de pensii private, atât din contribuţiile participanţilor, cât şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii private. Această pensie poate fi privită atât ca o investiţie financiară, cât şi ca o variantă de economisire pe termen lung.
Există două tipuri de pensii private: cea obligatorie (Pilon II) și cea facultativă (Pilon III). Societatea de administrare a fondurilor de pensii private are drept obiectiv principal obţinerea unei pensii satisfăcătoare pentru cel care a contribuit de-a lungul timpului în sistemul de pensii private.
Pensia administrată privat (Pilonul II) provine din partea de contribuție la sistemul de pensii care a fost redirecționată de la sistemul public (pensia de stat – numită și Pilon I) către un fond de pensii administrat privat de către entități specializate.
Pilonul III vizează sistemul de pensii facultative, fondurile de pensii facultative fiind administrate de societăți pe acțiuni, iar sistemul fiind bazat pe aderare facultativă şi conturi individuale. Pensia facultativă Pilon III este destinată creșterii resurselor financiare disponibile la vârsta pensionării. Spre deosebire de „pensiile private obligatorii” (Pilonul II), legislaţia privind pensiile facultative (Pilon III) nu condiționează participarea la fondurile de pensii facultative în funcție de vârstă, oricine având posibilitatea să contribuie la un fond de pensii facultative cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar.
Mai multe detalii despre pensiile private găsiți în ghidurile ASF.