World Investors Week 2017

În perioada 2-8 octombrie, sub egida „Zilei Internaționale a Investitorului” (World Investors Week – WIW), Autoritatea de Supraveghere Financiară organizează o serie de activități destinate conștientizării de către populație a importanței educației financiare și implicării copiilor și tinerilor în aceasta. WIW este o inițiativă în premieră a Organizației Internaționale a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO), al cărei obiectiv principal este creșterea nivelului educației financiare investiționale aferente pieței de capital, pentru îmbunătățirea nivelului de înțelegere a conceptelor, noțiunilor, mecanismelor financiare, în scopul diminuării excluziunii financiare și a îmbunătățirii nivelului viitor de bunăstare economică. Membru al IOSCO, ASF sprijină inițiativa acestei organizații internaționale și se alătură celorlalte peste 70 de țări care celebrează investițiile.

Evenimentele ce se vor desfășura în săptămâna 2-8 octombrie vor fi organizate cu sprijinul Bursei de Valori București (BVB), Depozitarului Central și a Uniunii Camerelor de Comerț Bilaterale din România (UCCBR).

Vor avea loc întâlniri cu copii din școli care fac parte din programul ASF de educație financiară unde lectorii ASF vor prezenta Proiectul Pilot  – program de educație financiară nebancară extins precum și elemente generale privind definirea celor trei piețe supravegheate de către ASF.

Luni, 2 octombrie 50 de elevi (clasa a X a) vor participa la deschiderea pieței BVB. În aceeași zi, începând cu ora 13:00 se va lansa programul pilot pentru anul școlar 2017-2018 la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, pentru elevii claselor a XI-a.

Marți 3 octombrie va avea loc, la sediul BVB, Conferința Oportunități de Investiții pe piața de capital din România. Obiectivul principal al acestor inițiative este creșterea nivelului educației financiare investiționale aferente pieței de capital, pentru îmbunătățirea nivelului de înțelegere a conceptelor, noțiunilor, mecanismelor financiare, în scopul diminuării excluziunii financiare și a îmbunătățirii nivelului viitor de bunăstare economică.

Pentru a marca WIW 2017, în data de 4 octombrie, Depozitarul Central va elibera, în regim gratuit, extrase de cont pentru deținătorii de instrumente financiare prezenți la sediul instituției, aceștia având posibilitatea de a afla pe loc la ce societăți sunt acționari. ASF oferă cu acest prilej flyer-ul Ești acționar? Fii informat! ce conține informații importante despre drepturile și obligațiile conferite de calitatea de acționar.

Copiii de la Școala Generală nr. 56 din București vor participa în această săptămână la ore de educație financiară în cadrul cărora vor realiza proiecte pe teme financiare.

Mai multe detalii găsiți aici – IOSCO – World Investors Week 2017 

ASF lansează programul pilot dedicat școlilor de profil economic. Astfel, la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu va fi deschis azi acest program în prezența a 250 de elevi și profesori, program care se va desfășura pe parcursul întregului an școlar, în parteneriat cu Asociația Pro Antonius. Programul constă în 3 module care vor pune bazele cunoașterii pieței financiare pentru elevii de clasa a XI-a, aceștia participând la Clubul finanțiștilor și finalizând programul prin susținerea unor ore de practică.

În această săptămână, copiii de la Școala Generală nr. 56 din București au fost prezenți la clasele de educație financiară, învățând despre investiții, întocmirea unui buget, economisire și economie. Noțiunile prezentate într-un limbaj simplu, adecvat vârstei, au fost concretizate în frumoase proiecte realizate de participanți: o bancă de sticlă care permite ca lumea să vadă tot ceea ce se petrece înăuntru, un portofel cu bani, proiecte despre buget, machete ale unor afaceri în care se poate investi ș.a.

A avut loc deschiderea ședinței de tranzacționare a BVB în data de 2 octombrie 2017 de către un grup de liceeni de la Școala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu, în prezenţa Prim-vicepreşedintelui ASF, domnul Ovidiu Răzvan Wlassopol, a Vicepreşedintelui ASF, domnul Mircea Ursache, şi a Preşedintelui BVB, domnul Lucian Anghel. Acțiunea este menită să îi familiarizeze pe tineri cu procesele de tranzacționare și cu mecanismele bursei.

Această acțiune se înscrie în agenda acțiunilor desfășurate de ASF, cu sprijinul BVB și Depozitarului Central, în cadrul Săptămânii Mondiale a Investitorilor (WIW 2017), promovată la nivel internațional de Organizația Internațională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO).

Conferința Oportunități de Investiții pe piața de capital din România are loc în data de 3 octombrie, fiind organizată de ASF și Uniunea Camerelor de Comerț Bilaterale din România, împreună cu Depozitarul Central și Bursa de Valori București (BVB). În cadrul evenimentului vor avea loc mai multe sesiuni de prezentări și dezbateri care vor circumscrie teme de interes referitoare la piața de capital din România (reglementări legislative, oportunități de investiții, implicarea autorităților în procesul de educație financiară, marea privatizare etc.).

Conferința a fost transmisă live pe pagina Facebook a ASF.

Această acțiune se înscrie în agenda acțiunilor desfășurate de ASF, cu sprijinul Bpartenerilor săi în cadrul Săptămânii Mondiale a Investitorilor, promovată la nivel internațional de Organizația Internațională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO).

În data de 4 octombrie 2017, în intervalul orar 9:00 – 15:30, Depozitarul Central va elibera gratuit extrase de cont la sediul său din B-dul Carol I nr. 34 – 36, etajul 8, sector 2, București, pentru persoanele interesate să afle la ce societăți listate deţin acţiuni. Pentru a intra în posesia extrasului de cont, doritorii trebuie să se prezinte personal la sediul instituţiei, cu actul de identitate în original.

Această acțiune se înscrie în agenda acțiunilor desfășurate de ASF și Depozitarul Central în cadrul Săptămânii Mondiale a Investitorilor, promovată la nivel internațional de Organizația Internațională a Reglementatorilor de Valori Mobiliare (IOSCO).